Pokerspel

PokerPoker är sannerligen inte något nytt spel på marknaden, faktum med är att poker på nätet slagit igenom långt innan det andra The Sims-spelet var ute på marknaden för att ta ett exempel.När man säger poker så brukar många nog tänka direkt på någon specifik form av poker, exempelvis Texas Hold’em, som är den vanligaste och mest populära varianten. Men om man ska vara petig så är poker egentligen ett samlingsnamn för en större grupp kortspel där ett moment av vadslagning ingår i spelen.Här tänkte vi berätta några av likheterna som finns mellan de olika spelen istället för olikheterna.

Blind eller Ante

De flesta varianter av poker har vad man kallar för en tvingad satsning, kallad blind (mörk) eller ante. Det är alltså en satsning under spelet som spelaren inte kan undgå att göra om den vill vara med att spela. Detta sker i början av omgången för att utgöra en grundpott för spelomgången.

Utdelning och satsningsrundor

En annan likhet är den med utdelning av kort samt satsningsrundor som tillsammans med ovanstående utgör potten i spelet, vilken tar spelet framåt eftersom någon vinner potten varje runda. Hur utdelning och satsningsrundor ter sig, dvs. reglerna för hur de ska ske och hur många kort som delas ut.

Termer för de flesta varianterna

I de flesta varianter av poker kan du utföra följande handlingar under spelets gång:

  • Check/Pass -Detta kan spelare göra under satsningsrundorna när ingen satsning gjorts och spelarens vars tur det är, inte heller har för avsikt att satsa och vill föra turen vidare till nästa spelare. När sista spelare på tur checkat så är rundan över.
  • Satsa – Spelare kan satsa om inte någon spelare tidigare under rundan har gjort en satsning.
  • Syna – Om en spelare redan har satsat i rundan så kan andra spelare välja att syna, vilket innebär att satsa lika mycket.
  • Höja – Samma som ovanstående men också en höjning av föregående spelares satsning.
  • Kasta/Fold – Vill man inte syna någons kort så slänger man korten och är inte längre med i rundan.

För fler pokertermer, läs mer här.